Wilenius båtvarv ry. haluaa jatkaa perinteikkään Wileniuksen telakan toimintaa

Wilenius båtvarv ry. haluaa jatkaa perinteikkään Wileniuksen telakan toimintaa Uusi yhdistys Wilenius båtvarv ry. on tehnyt Porvoon kaupungille tarjouksen yhteistyöstä Porvoon Länsirannalla sijaitsevan Wileniuksen perinteisen puuvenetelakan toiminnan turvaamiseksi, jatkamiseksi ja kehittämiseksi. Yhdistys on tarjoutunut vuokraamaan Porvoon kaupungilta Wileniuksen telakkakorttelin ja suojellut venehallit 60 vuoden vuokrasopimuksella. Tarjous liittyy Porvoonjoen Länsirannan konseptikilpailuun.

Wileniuksen telakka on ainutlaatuinen kappale suomalaista venehistoriaa. Se tunnetaan erityisesti puisten kilpa- ja matkapurjeveneiden valmistajana. Vuonna 1932 perustetulla telakalla on rakennettu noin 450 laadukasta puuvenettä. Telakka on edelleen toiminnassa ja sen kaksi venehallia on suojeltu asemakaavalla. Wileniuksen telakka on ainut jäljellä oleva Länsirannan teolliseen historiaan liittyvä toiminto. Telakka on myös merkittävä osa Porvoon kansallista kaupunkipuistoa.

Wilenius båtvarv ry. on 7.8.2019 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen perustajajäsenet ovat kokeneita puuveneilijöitä ja veneenveistäjiä, jotka ovat olleet jo pitkään aktiivisesti mukana telakan toiminnassa. Yhdistys haluaa jatkaa ja kehittää Wileniuksen telakan toimintaa puuveneiden perinteisenä vetotelakkana, sekä käynnistää myös uusien puuveneiden rakentamisen. Asemakaava mahdollistaa uuden veneveistämörakennuksen sijoittumisen telakkaalueelle.

Yhdistys haluaa kehittää Wileniuksen telakasta aktiivisen toimijan järjestämällä kaikille avoimia, merellisiä ja puuvenekulttuuriin liittyviä tapahtumia ja tekemällä yhteistyötä matkailuyrittäjien ja Länsirannan muiden tulevien yrittäjien, kuten vierasvenesataman kanssa. Venehalleja ja piha-aluetta voidaan käyttää tulevaisuudessa monenlaisten tapahtumien, tilaisuuksien ja kesäjuhlien järjestämiseen.

Yhdistyksen kaupungille tekemällä tarjouksella on iso joukko vahvoja tukijoita. Tukensa Wileniuksen telakan toiminnan jatkamiselle ovat ilmaisseet Porvoon museo, Museovirasto, Merikeskus Forum Marinum, Suomen 6mR-liitto, Suomen 8mR-liitto, Porvoon Kipparit, Borgå navigationsklubb BNK, Borgå Segelsällskap BSS, Porvoon jokilaakso – Borgå ådal ja Meripartio Porvoon Pooki.

Liite: Wileniuksen telakan historia 1993 – 2019 Wilenius båtvarv ry:n tarjouksen tukikirjeet ja lausunnot: https://drive.google.com/open?id=1ykoeh1nVEuHS5nxUCkhvAGDPolB3TmZB

Wileniuksen telakka
Wileniuksen telakka

Allekirjoita adressi Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden puolesta.

Wileniuksen telakka

Kulttuurikaupunki Porvoon tulee säilyttää kansainvälisesti ainutlaatuinen, elävä Wileniuksen telakka ja antaa sille mahdollisuus kehittyä vetovoimaiseksi merelliseksi puuvene- ja tapahtumakeskukseksi Porvoon Länsirannalla.