Porvoon puuvenepäivä 4.9.2021

Veneitä Wileniuksen telakan laiturissa
Kuva: Kari Mäenpää / Espressomedia

Tervetuloa Hamarin purjehtijoiden ja Wilenius Båtvarv ry:n
järjestämään puuvenetapahtumaan lauantaina 4.9.2021.

Sata vuotta sitten Porvoon jokivarsi oli täynnä veneveistämöitä. Niistä on jäljellä enää Wileniuksen telakka, jonka klassikkovenetuotanto on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Hamarissa on valmistunut aluksia jollasta kuunariin vuosisatojen ajan. Emäsalossa ja Voolahdessa rakennettiin laivoja maailman merille, Kråkössä taas toimi parhaimmillaan kymmeniä veneveistämöitä. Pellinkiläinen kalavene on yksi tunnetuimmista fiskarityypeistä. Edellisen vuosisadan nimekkäimmät suomalaiset venesuunnittelijat Gösta Kyntzell, Gustaf Estlander ja Jarl Lindblom ovat kukin asuneet ja työskennelleet Porvoossa.
Puuveneet ovat paitsi kaupungin ja merenkulun historiaa myös nykyaikaa. Ne tarjoavat ainutlaatuisia tilaisuuksia kokea vuosikymmenten ja -satojen takaisia tunnelmia ja ylläpitää eläviä traditioita. Puuvene on edelleen ekologinen, esteettinen ja uniikki käyttöesine.

Wileniuksen telakalla pääsee tutustumaan veneisiin ja juttelemaan järjestöjen edustajien ja veneilijöiden kanssa. Tilaisuudessa on buffetti, arpajaiset, elävää musiikkia ja pieniä näyttelyitä.

Päivän ohjelma

• Avoimet ruffit Wileniuksen telakalla klo 11.30-15.30
• Puuveneparaati eli yhteislähtö Wileniukselta Hamariin klo 16 alkaen
• Vapaamuotoinen iltajuhla Hamarissa noin klo 17-20

Mukana myös Suomen Puuveneilijät Ry ja muita veneilyalan toimijoita. Jos oma yhdistyksesi tai muu organisaatio haluaa olla mukana järjestämässä puuvenepäivää, olethan yhteydessä. Tapahtuma on kaikille maksuton.

Ilmoita veneesi tapahtumaan Hamarin purjehtijoiden verkkosivujen www.hamarinpurjehtijat.fi kautta. Mikäli tulet kauempaa, järjestämme satamapaikan yöpymiseen Hamarissa tai kaupungissa. Moottorittomille veneille tarjotaan vapaaehtoisvoimin toimiva hinauspalvelu Hamarin ja Wileniuksen telakan välille.

Allekirjoita adressi Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden puolesta.

Wileniuksen telakka

Kulttuurikaupunki Porvoon tulee säilyttää kansainvälisesti ainutlaatuinen, elävä Wileniuksen telakka ja antaa sille mahdollisuus kehittyä vetovoimaiseksi merelliseksi puuvene- ja tapahtumakeskukseksi Porvoon Länsirannalla.