Wileniuksen telakan vaiheet pähkinänkuoressa

Vasemmalta Pekka Pylkkö, Iivar Nordlund ja Kaj Wilenius
Vasemmalta Pekka Pylkkö, Iivar Nordlund ja Kaj Wilenius 2003
Wileniuksen telakan perustaminen ja varhaiset vuodet

Wileniuksen telakka, viralliselta nimeltään Wilenius Båtvarv, on merkittävä osa Porvoon veneenrakennushistoriaa. Telakan perusti Ludwig Wilenius vuonna 1932 Porvoonjoen länsirannalle. Hän hankki kaksi hallia, joissa telakka edelleen toimii, sekä rakensi veistämörakennuksen, pajan ja kaksi luiskaa.

Wikipedia

Telakan kukoistuskausi ja merkittävät veneet

Telakan toiminta oli laajimmillaan 1940-luvun loppupuolella, jolloin se työllisti lähes 20 henkilöä. Palkkalistoilla oli veneenveistäjien lisäksi oma seppä, lakkaaja ja rikaaja, ja veneiden tarvitsemat helat valmistettiin telakan omassa pajassa.

Wileniuksen telakalla rakennettiin noin 450 puuvenettä, joista monet olivat aikansa huippusuunnittelijoiden, kuten Arvid Laurinin, Birger Slotten ja Gösta Kyntzellin, käsialaa. Telakka tunnetaan erityisesti kilpapurjeveneistään, kuten 6mR- ja 5.5m-luokan veneistä sekä kolmesta 8mR-veneestä: Andromeda, Vågspel ja Katrina.

Wilenius Båtvarv

Muutokset ja haasteet 1980-luvulta eteenpäin

Ludwig Wileniuksen kuoltua vuonna 1984 vastuu telakasta siirtyi hänen pojalleen Kaj Wileniukselle. Telakalla ei enää valmistettu uusia veneitä, mutta korjaus- ja kunnostustoiminta jatkui. Vuonna 2004 telakan osti Ivar Nordlund, joka kunnosti ja entisöi hallit suojelupäätöksen mukaisesti. Huonokuntoinen veistämörakennus jouduttiin purkamaan vuonna 2008, mutta laiturit kunnostettiin Museoviraston tuella vuonna 2012.

Wilenius Båtvarv

Telakan tulevaisuus on ollut epävarma Länsirannan kehityshankkeiden vuoksi. Porvoon kaupunki on suunnitellut alueelle vierasvenesatamaa, mikä on herättänyt huolta telakan toiminnan jatkumisesta. Kesällä 2022 järjestetyssä kilpailutuksessa kaupungin päätös sitoi Wileniuksen telakan kohtalon viereiselle tontille kaavoitetun vierasvenesataman kanssa, mikä käytännössä päätti telakan toiminnan.

Yle

Piirustuskokoelman lahjoitus Porvoon museolle

Vuonna 2022 Kaj Wileniuksen perikunta lahjoitti telakan ainutlaatuisen piirustuskokoelman Porvoon museolle. Lahjoituksen koordinoinnista vastasi porvoolainen puuveneharrastaja Juho Peltonen. Kokoelma sisältää laajan valikoiman venepiirustuksia, malleja, puolimalleja ja valokuvia, jotka ajoittuvat telakan alkuvuosista sen kultakauteen 1940- ja 1950-luvuilla. Piirustukset tunnistetaan ja luetteloidaan yhteistyössä Museoviraston, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Porvoon museon kanssa, ja ne on tarkoitus myös digitoida.

Itäväylä

Telakan tulevaisuus ja kulttuuriperinnön säilyttäminen

Wilenius Båtvarv ry perustettiin vuonna 2019 ylläpitämään ja kehittämään telakan toimintaa sekä kulttuurihistoriallisesti arvokasta aluetta rakennuksineen. Yhdistys järjestää telakalla kaikille avoimia, merellisiä ja puuvene-kulttuuriin liittyviä tapahtumia, ja tekee yhteistyötä muiden porvoolaisten toimijoiden sekä mereen ja puuveneilyyn liittyvien organisaatioiden kanssa.

Wilenius Båtvarv

Wileniuksen telakka on tärkeä osa Porvoon kansallista kaupunkipuistoa ja rikasta veneenrakennuskulttuuria. Sen säilyttäminen ja kehittäminen ovat olennaisia Porvoon merellisen perinnön vaalimisessa.

Yle Areenaan on tullut katsottavaksi Maija-Liisa Wassmundin dokumenttiohjelma ”Uppoaako veneveistämö?” Ohjelma on vuodelta 1998.

https://areena.yle.fi/1-70943180

 

Allekirjoita adressi Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden puolesta.

Wileniuksen telakka

Kulttuurikaupunki Porvoon tulee säilyttää kansainvälisesti ainutlaatuinen, elävä Wileniuksen telakka ja antaa sille mahdollisuus kehittyä vetovoimaiseksi merelliseksi puuvene- ja tapahtumakeskukseksi Porvoon Länsirannalla.