Pro Puuvene 2014 -palkinto myönnetään Henrik Andersinille

MR6
Kuva: Kari Mäenpää / Espressomedia

Suomenlahden Puuveneilijät ry myöntää vuosittain Pro Puuvene -palkinnon suomalaisen puuvenekulttuurin edistämisestä.

Suomenlahden Puuveneilijöiden nimeämä palkintoraati, jonka ulkopuolisena asiantuntijana on toiminut museoviraston erikoistutkija Hannu Matikka, oli päätöksessään yksimielinen:

Pro Puuvene 2014 -palkinto myönnetään Henrik Andersinille.

Henrik Andersin on puuveneiden vannoutunut ystävä, joka on monin tavoin edistänyt suomalaisen puuvenepurjehduksen asemaa ja rikastuttanut suomalaista puuvenekantaa. Puuveneilijän ura alkoi, kun hän teetti ensin puisen kanootin, jota seurasivat Herreshofin Haven 12 ½ sekä pieni purjehduskanootti.

Ennen kaikkea on syytä mainita Henrik Andersinin entisöintiprojektit, joiden ansiosta Suomen puisten kilpapurjeveneiden kanta on saanut monta helmeä lisää. Ensimmäinen projekti oli Tore Holmin vuonna 1946 suunnittelema 6 mR-vene May Be VI. Sitä seurasi Argentiinasta hankittu, Olin Stephensin vuonna 1938 piirtämä Djinn, joka niin ikään on 6 mR -luokan vene. Kolmas Andersinin kuutonen on Toogooloowoo V, joka sekin on Sparkman & Stephensin suunnittelema.

Mittavin projekteista on 21 metriä pitkä ja noin 25,5, tonnia painava 12 mR -luokan Blue Marlin, joka viisi vuotta kestäneen entisöintiurakan jälkeen taas purjehtii tänä kesänä. Charles E. Nicholsonin piirtämä ja vuonna 1937 valmistunut Blue Marlin on maailmanlaajuisestikin merkittävä alus ja tällä hetkellä ainoa laatuaan Suomessa. Uuden elämän antaminen Blue Marlinille on mittaamattoman arvokas kulttuuriteko.

Kaikki entisöintityöt on tehty tinkimättömästi ja alkuperäisyyttä vaalien Suomen Puuvenekeskuksessa, joka myös lukeutuu Henrik Andersinin puuveneurotekoihin. Suomen Puuvenekeskus syntyi, kun Andersin hankki Kotkan Puuvenekeskuksen ja rakennutti laajamittaisempaa toimintaa varten nykyaikaisen veistämön. Yleisöllä on mahdollisuus seurata veneiden rakentamista ja korjaamista vuonna 2008 valmistuneen rakennuksen parvelta. Henrik Andersin on lisäksi Red Sky Craft -veistämön hallituksen puheenjohtaja.

Henrik Andersin myös purjehtii ahkerasti kilpaa veneillään. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti purjehduksen luottamustehtävissä, muun muassa Suomen 6 mR -liiton hallituksen puheenjohtajana sekä kansainvälisen International Six Metre Association ISMA:n varapuheenjohtajana.

Palkinnon luovutus

Vuoden 2014 Pro Puuvene -palkinto luovutetaan MeriViapori-puuvenetapahtumassa Suomenlinnassa Ravintola Valimon kokoustilassa lauantaina 14.6.2014 klo 18.

Allekirjoita adressi Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden puolesta.

Wileniuksen telakka

Kulttuurikaupunki Porvoon tulee säilyttää kansainvälisesti ainutlaatuinen, elävä Wileniuksen telakka ja antaa sille mahdollisuus kehittyä vetovoimaiseksi merelliseksi puuvene- ja tapahtumakeskukseksi Porvoon Länsirannalla.