Previous slide
Next slide

Jatulintarha

Muinaisjäännös (Skallerholmarna ja Rågskär)

Jatulintarha on muinaisjäännös, joka koostuu kivistä ja maasta rakennetusta labyrinttimaisesta rakenteesta. Niitä on rakennettu eri syistä eri aikoina. Jatulintarhojen alkuperä ja tarkoitus ovat olleet arvoituksellisia, ja niiden merkitys vaihtelee eri kulttuureissa.

Yksi mahdollinen tarkoitus jatulintarhoille on ollut ajanvietto ja viihdyttäminen. Merimiehet ja kalastajat saattoivat rakentaa jatulintarhoja pitkien matkojen ja odotusaikojen ajanvietteeksi. Ne saattoivat toimia myös onnen tuojina ja suotuisien ilmojen ennustajina.

Toinen tulkinta jatulintarhojen tarkoituksesta liittyy hedelmällisyyteen. Niitä on saatettu käyttää osana hedelmällisyysriittejä tai symboloimaan elämän synnyttävää voimaa. Rakentaminen ja kulkeminen jatulintarhojen sokkelossa saattoi liittyä hedelmällisyyden ja uuden elämän toiveisiin.

Lisäksi jatulintarhat ovat olleet osa erilaisia leikkejä ja pelejä. Esimerkiksi Suomen ruotsinkielisillä alueilla on kerrottu perinteisestä leikistä, jossa nuoret miehet ovat yrittäneet saada neidon ulos jatulintarhasta. Tällaiset leikit ja pelit ovat osaltaan vaikuttaneet jatulintarhojen kulttuuriseen merkitykseen ja käyttöön.

Vaikka jatulintarhat herättävät edelleen monia kysymyksiä ja niiden alkuperäinen merkitys saattaa jäädä hämärän peittoon, ne ovat arvokkaita muinaisjäännöksiä, jotka kertovat menneisyyden ihmisten elämästä, uskomuksista ja kulttuurista. Jatulintarhat tarjoavat meille ikkunan menneisyyteen ja herättävät mielikuvituksen lentämään niiden mysteerien ja tarinoiden parissa.

Sijainti:
60°12.90’N 25°41.47’E Skallerholmarna
60° 11.3013’N 25° 30.3362’E Rågskär

Tarha on kooltaan 12 x 11 m ja se avautuu pohjoisluoteeseen. Paikalla saattaa olla toinenkin tarha.

Skallerhamnin jatulintarhan lisäksi Porvoon saaristossa tiedetään ainakin kaksi muuta jatulintarhaa jotka sijaitsevat Rågskärissä.

Allekirjoita adressi Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden puolesta.

Wileniuksen telakka

Kulttuurikaupunki Porvoon tulee säilyttää kansainvälisesti ainutlaatuinen, elävä Wileniuksen telakka ja antaa sille mahdollisuus kehittyä vetovoimaiseksi merelliseksi puuvene- ja tapahtumakeskukseksi Porvoon Länsirannalla.