Rönnskär kummeli 1905

Alkuperäisessä asussaan hyvin säilynyt merimerkki

Sijainti:
60°11’16″N 25°34’20″E
Onaksen kaakkoispuolella

Kuvat: Kari Mäenpää / Espressomedia
Teksti: Museovirasto

Rönnskärin kummeli sijaitsee kallioharjanteesta muodostuvan saaren korkeimmalla kohdalla. Merimerkki koostuu graniittiharkoista muuratusta perusosasta ja huippumerkiksi asetetusta rautaisesta koriviitasta.

Yhteensä noin kahdeksan metriä korkea rakennelma kuuluu suhteellisen harvinaisten tornikummeleiden joukkoon. Samanlaisia merimerkkejä on säilynyt myös Houtskarin Blåskärillä ja Hangon Björskärsklippanilla.

Merimerkki on alkuperäisessä asussaan ja hyvin säilynyt. Sen huippumerkki edustaa 1900-luvun alussa yleistä, mutta nykyään erittäin harvinaista viittatyyppiä. Avoimella kalliolla sijaitseva kivitorni on alkuperäisen ideansa mukaisesti keskeinen maamerkki ja sen historiallinen funktio on selkeä ja ymmärrettävä.

IMG 5296 Enhanced NR ForWeb

Vuonna 1905 valmistunut Rönnskärin merimerkki edustaa kummelirakentamisen huipentumaa. Vielä samalla vuosikymmenellä saaristoväylien perusmerkiksi vakiintui rautaiseen suojakoppiin sijoitettu johtoloisto ja kivikummeleitten rakentamisesta luovuttiin.

Allekirjoita adressi Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden puolesta.

Wileniuksen telakka

Kulttuurikaupunki Porvoon tulee säilyttää kansainvälisesti ainutlaatuinen, elävä Wileniuksen telakka ja antaa sille mahdollisuus kehittyä vetovoimaiseksi merelliseksi puuvene- ja tapahtumakeskukseksi Porvoon Länsirannalla.