.
Previous slide
Next slide

Äggskär

Ulkosaaristossa, keittokatokset, ulkokäymälät, kalastusmahdollisuus

Äggskär 2020

Äggskär on henkeäsalpaava ulkoilualue Porvoossa, joka koostuu useasta upeasta saaresta tarjoten ainutlaatuisen tunnelman, jota voi kokea vain uloimmassa saaristossa. Aaltojen kohina ja suolaisen meri-ilman tuoksu luovat unohtumattoman kokemuksen vierailijoille.

Sijainti:
60°12.41’N 25°45.24’E
Emäsalon luotsiaseman tutkamastosta 3,9mpk 87 °
Omistaja: Porvoon Kaupunki. Porvoon urheilukalastajat ry omistaa vanhan luotsivartiotuvan rak. 1878  ja pienen maa-alan rakennuksen ympäriltä.
Kiinnittyminen: Laitureita ja poijuja pääsaarissa (Mellerstholmen, Långholmen ja Söderholmen)

Vielä 1980-luvulla Saaristolinjan Fredrika-alus kuljetti matkustajia säännöllisesti viikonloppuisin mantereelta Mellerstholmenin laituriin, mistä vierailijat voivat ottaa kunnan soutuveneitä päästäkseen muille saarille kissoineen, koirineen, telttoineen ja eväineen. Myöhemmin uusitun luotsilaiturin valmistuttua pysähtyi Fredrika Söderholmeniin. 

Fredrika alus Äggskärin laiturissa
m/s Fredrika Söderholmenin laiturissa.

Äggskärissä toimi luotsiasema vuosina 1875-1938

Pellingissä on ollut virallinen luotsiasema jo 1700-luvun alusta lähtien. On mahdollista, että luotsiasema sijaitsi Burkholmenissa 1600-luvun lopussa, mutta ainakin 1700-luvun lopulta se oli Getörnissä. Vuonna 1875 luotsiasema siirrettiin Äggskäriin. Sitten vuonna 1938 se siirrettiin Ednäsinniemeen ja vuonna 1965 edelleen Emäsaloon.

Luotsivartiotupa

Rakennus suunniteltiin ja rakennettiin vuonna 1878 Yleisten rakennusten ylihallituksen toimesta. Se sijaitsee saaren korkeimmalla kohdalla avomeren laidalla. Vartiotupa oli tyypillinen tuon ajan vartiotupa, jossa oli suuri tähystystorni.

Kun Glosholmin ja Getörnin luotsiasemat lakkautettiin, Getörnin vanha vartiotupa siirrettiin Äggskärin vartiotuvan jatkoksi. Rakennus säilyttää 1800-luvun lopun alkuperäisen asunsa, mukaan lukien pintamateriaalit ja rakennustapa.

Äggskär on historiallisesti merkittävä luotsipaikka. Vartiotupa edustaa Suomenlahdella harvinaista tornillista rakennustyyppiä.

Äggskärin luotsivartiotuvalla päivystäneet luotsit luotsasivat laivoja
paitsi rannikon suuntaisilla sisäväylillä myös saaristovyöhykkeen
ulkopuolelle avomerelle. Takaisin Äggskäriin he palasivat
laivojen perään kiinnittämillään omilla veneillä.

Kaupungin ulkosaarissa kannustetaan roskattomaan retkeilyyn

Ulkoilijoiden tulee itse huolehtia maatumattomien roskien poisviemisestä. Maatuvat jätteet voi laittaa käymälään ja puhtaan paperin ja pahvin voi polttaa tulentekopaikalla.

Allekirjoita adressi Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden puolesta.

Wileniuksen telakka

Kulttuurikaupunki Porvoon tulee säilyttää kansainvälisesti ainutlaatuinen, elävä Wileniuksen telakka ja antaa sille mahdollisuus kehittyä vetovoimaiseksi merelliseksi puuvene- ja tapahtumakeskukseksi Porvoon Länsirannalla.